top of page

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νηλ.
“Desire Under the Elms” by Eugene O’Neill

«Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νηλ.


Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» είναι το θεατρικό έργο που διαλέξαμε αυτήν την εβδομάδα από το θεατρικό αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο του «Θεάτρου της Δευτέρας.


Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1924. Το έργο διαδραματίζεται στο αγρόκτημα ενός Ιρλανδού μετανάστη που προσπαθεί να φτιάξει την ζωή του στις ΗΠΑ. Η καταπίεση του δεσποτικού πατέρα θα ωθήσει τους δύο μεγαλύτερους γιούς να πάνε στην Καλιφόρνια ενώ ο τρίτος γιός θα ερωτευθεί την σύζυγο του πατέρα σε μια σύγχρονη μεταφορά του Ιππόλυτου του Ευριπίδη όπως η Φαίδρα τον γιό του συζύγου της Θησέα.
Η σκηνοθεσία είναι του Σταμάτη Χονδρογιάννη ενώ στον βασικό ρόλο του πατέρα μπορούμε να απολαύσουμε τον εξαίρετο Τίτο Βανδή.


Ευχαριστούμε το τμήμα απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤκαι όλους τους φίλους του «Θεάτρου της Δευτέρας» και του ΚΕΠ.
 

The play “Desire Under the Elms” of the famous playwright Eugene O’Neill is our selection from the archive of the ERT for this week’s “Monday’s Theater”.
 

It is inspired by the myth of Phaedra, Hippolytus and Theseus. It was written and presented for the first time in 1924. This is the tragic story of an Irish immigrant  in New England, his 3 sons and his new very beautiful young wife. The two older sons were driven away by their authoritarian father and they went to California. The third son fell in love with his new stepmother.
 

The performance we are going to watch is directed by Stamatis Chondrogiannis. The main character of the father is performed by the great actor Titos Vandis.
 

Thank you for following our “Monday Theater” and we thank the Greek Radio Television (ERT) for the availability of their rich archives.

Μιά σύντομη σκιαγραφία των τεσσάρων ιδρυτών του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης.

 

1. ΑΛΕΚΟΣ ΣΚΟΥΡΛΗΣ  (1902 – 1981)

 

Από την Κύμη Ευβοίας. Στις ΗΠΑ από το 1930.

Τυπογράφος. Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής.

Αυστηρός κριτής της αρνητικής έως και ανθελληνικής πολιτικής επιρροής της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας έναντι στις αντιξοότητες και τα διλήμματα της ομογένειας.

Ο Αλέκος υπήρξε μια γαλήνια φυσιογνωμία και ο πλέον ενήμερος μεταξύ μας, για τα θέματα και τις ιστορικές εμπειρίες του εργατικού απόδημου Ελληνισμού των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο περήφανος Κουμιώτης την καταγωγή, ήταν ένας αυτοδίδακτος ακαδημαϊκός, που στα πρώτα βήματα του ΚΕΠ στάθηκε μιά ανεξάντλητη πηγή γνώσης και συμβουλής σε ότι σχετικό με την πανελλαδική γραμματεία.

-----------------------------------------------------------

 

2. ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΑΤΟΥ ΠΑ'Ι'ΔΟΥΣΗ  (1927 – 2016)

 

Παιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός, λογοτέχνης, πολιτική δράση.

Γεννήθηκε στην Ουάσινκτον από γονείς Κεφαλονίτες που επέστρεψαν στην γενέτειρα.

Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αργοστόλι, φοίτησε μια χρονιά στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1946.

Σπούδασε οικονομικά και αποφοίτησε με δίπλωμα Master’s στην κοινωνιολογία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως δασκάλα και μαθητική σύμβουλος σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα δημοσίευσε πλήθος από ποιητικές συλλογές, διηγήματα, λογοτεχνικά άρθρα, κριτικές και μεταφράσεις.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών. και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής). Ήταν υπεύθυνη για τις περισσότερες λογοτεχνικές εκδηλώσεις του Κέντρου, εκδότης του δίμηνου πολιτιστικού περιοδικού «ΣΤΟΧΟΙ» και συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ΚΕΠ «ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» με τον Θανάση Τζούβελη.

Η Ελένη υπήρξε μια ιδιαίτερη και σπάνια περίπτωση προοδευτικού ανθρώπου. Στάθηκε μια δυναμική, ακούραστη και πεισματικά δοσμένη προσωπικότητα, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ευθύνης και δράσης.

Ήταν η μόνη που παρέμεινε ενεργό μέλος του ΚΕΠ για 30 συνεχή χρόνια.

-----------------------------------------------------------

 

3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΠΕΤΡΑΚΟΣ   (1931 – 2007)

 

Από το Χαλάνδρι Αττικής. Μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ από το 1962.

 Αριστούχος απόφοιτος της σχολής ναυτικών δοκίμων.

 Πλωτάρχης στην υπηρεσία του Ελληνικού Υποβρυχίου Πολεμικού Ναυτικού.

Συνυπεύθυνος για την μεταφορά υποβρυχίων από την ναυτική βάση New London Connecticut στην Ελλάδα.

 Από το 1971 έως το 1974 υπήρξε ο παρουσιαστής της (Ελεύθερης Φωνής) ενός Κυριακάτικου αντιχουντικού ραδιοφωνικού προγράμματος, με την συνεργασία του πανεπιστημίου “New School for Social Research” της Νέας Υόρκης.

 Η ευγενής και εντιμότατη παρουσία του Τάκη Πετράκου που στάθηκε ο στυλοβάτης του ΚΕΠ, ήταν η πλέον καθοριστική έκφραση του σκοπού του Οργανισμού.

 Υπήρξε πρόεδρος του ΚΕΠ το μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης του πενταετίας.

--------------------------------------------------------  

 

4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ  (1945

 

Από το Παγκράτι Αθηνών. Στις ΗΠΑ από το 1969.

1965 : Απόφοιτος της σχολής πλοιάρχων της ακαδημίας Ασπροπύργου.

1965 – 1969 : Αξιωματικός σε πλοία του εμπορικού ναυτικού.

1977 : Δίπλωμα Master’s, Biomedical engineering, Polytechnic School of New York.

 1978-2012 : Μηχανικός μέλος της νοσοκομειακής μονάδας για διάγνωση και θεραπεία καρδιακών αρυθμιών (Cardiac Electrophysiology).

Λάτρης και συλλέκτης Δημοτικής ποίησης και Μουσικής.

 Ευτύχησε της γνωριμίας και συνεργασίας, αλλά και της σοφίας τριών Ελλήνων μεταναστών, με έντονη εκτίμηση της πολιτισμικής παρακαταθήκης του τόπου μας. Πρωτίστως όμως, τριών Ελλήνων αδιάλλακτα πιστών στις πανανθρώπινες αξίες και τον οραματισμό ενός καλύτερου κόσμου.

3B7BCDA0-1ED4-4170-9B8E-3E44BC653696_1_201_a.jpeg
bottom of page