top of page

TRIBUTE TO THANOS MIKROUTSIKOS. 

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Greek Cultural Center Presents Tribute to Thanos Mikroutsikos (Vid)

Add some more info about this item...

NEW YORK – Enthusiastic and emotional was the tribute to Thanos Mikroutsikos presented by the Greek Cultural Center (GCC) on March 2, at the famous Symphony Space in Manhattan.

The absence of the distinguished music composer due to health concerns and his recorded message touched the Greek community members who ignored the storm and filled the theater.

The tribute included short videos by supporters of the concert and the GCC, including The National Herald and actors and those who for 44 years supported the GCC and enabled it to be a workshop in which three generations of Greek expatriates promote modern Greek-American culture.

The choir of the St. Demetrios School Astoria, under the direction of Evangelos Chaziroglou, stole the show.

Ενθουσιώδες και συγκινητικό το αφιέρωμα του ΚΕΠ στον Θάνο Μικρούτσικο (βίντεο)

Add some more info about this item...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδες και συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο που παρουσίασε  το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού το βράδυ της Παρασκευής, 2ας Μαρτίου στο φημισμένο «Symphony Space» του Μανχάταν.

Η απουσία  λόγω υγείας του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη και το μαγνητοφωνημένο μήνυμά του προκάλεσαν συγκίνηση στους ομογενείς που αγνόησαν την καταιγίδα και κατέκλεισαν το αμφιθέατρο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος στον «Ε.Κ.» με αφορμή το αφιέρωμα του ΚΕΠ προς τιμήν του

Add some more info about this item...

ΑΘΗΝΑ. «Με τις εκδηλώσεις του το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στη Νέα Υόρκη επί της ουσίας δημιουργεί σπουδαία αντισώματα στον κόσμο, που τον κάνουν να συνεχίσει να πορεύεται, να ονειρεύεται και να προσπαθεί να καλυτερεύσει τα πράγματα», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο μεγάλος μας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος με την ευκαιρία του αφιερώματος που κάνει το ΚΕΠ προς τιμήν του.

Η συναυλία θα γίνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο φημισμένο «Symphony Space» στη διεύθυνση 2537 Broadway του Μανχάταν και θα είναι ένα πλούσιο αφιέρωμα γεμάτο με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του κ. Μικρούτσικου από τους σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικούς, Μίλτο Πασχαλίδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Θύμιο Παπαδόπουλο.

Για πρώτη φορά θα τραγουδήσουν χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο στο αφιέρωμα του ΚΕΠ (βίντεο)

Add some more info about this item...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του ΚΕΠ για τον Θάνο Μικρούτσικο, επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του «Ε.Κ.» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΚΕΠ Ηρακλή Κρεμμύδα και παραχώρησαν συνέντευξη.

Ο Ηρακλής Κρεμμύδας για τα 44χρονα του ΚΕΠ και το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Add some more info about this item...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο ‘Σταυρός του Νότου’, η ‘Ρόζα’, το ‘Ανεμολόγιο’ και μια σειρά άλλων τραγουδιών με τα οποία μεγάλωσαν δύο γενιές Ελλήνων περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του αφιερώματος για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την Αστόρια αποφάσισε να αφιερώσει την ετήσια συναυλία στον αγαπημένο συνθέτη όχι μόνο της δικής μου γενιάς, αλλά και των παιδιών και εγγονιών μας» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ηρακλής Κρεμμύδας.

Please reload

Μιά σύντομη σκιαγραφία των τεσσάρων ιδρυτών του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης.

 

1. ΑΛΕΚΟΣ ΣΚΟΥΡΛΗΣ  (1902 – 1981)

 

Από την Κύμη Ευβοίας. Στις ΗΠΑ από το 1930.

Τυπογράφος. Δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής.

Αυστηρός κριτής της αρνητικής έως και ανθελληνικής πολιτικής επιρροής της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας έναντι στις αντιξοότητες και τα διλήμματα της ομογένειας.

Ο Αλέκος υπήρξε μια γαλήνια φυσιογνωμία και ο πλέον ενήμερος μεταξύ μας, για τα θέματα και τις ιστορικές εμπειρίες του εργατικού απόδημου Ελληνισμού των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο περήφανος Κουμιώτης την καταγωγή, ήταν ένας αυτοδίδακτος ακαδημαϊκός, που στα πρώτα βήματα του ΚΕΠ στάθηκε μιά ανεξάντλητη πηγή γνώσης και συμβουλής σε ότι σχετικό με την πανελλαδική γραμματεία.

-----------------------------------------------------------

 

2. ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΑΤΟΥ ΠΑ'Ι'ΔΟΥΣΗ  (1927 – 2016)

 

Παιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός, λογοτέχνης, πολιτική δράση.

Γεννήθηκε στην Ουάσινκτον από γονείς Κεφαλονίτες που επέστρεψαν στην γενέτειρα.

Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αργοστόλι, φοίτησε μια χρονιά στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1946.

Σπούδασε οικονομικά και αποφοίτησε με δίπλωμα Master’s στην κοινωνιολογία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως δασκάλα και μαθητική σύμβουλος σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα δημοσίευσε πλήθος από ποιητικές συλλογές, διηγήματα, λογοτεχνικά άρθρα, κριτικές και μεταφράσεις.

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών. και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής). Ήταν υπεύθυνη για τις περισσότερες λογοτεχνικές εκδηλώσεις του Κέντρου, εκδότης του δίμηνου πολιτιστικού περιοδικού «ΣΤΟΧΟΙ» και συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του ΚΕΠ «ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» με τον Θανάση Τζούβελη.

Η Ελένη υπήρξε μια ιδιαίτερη και σπάνια περίπτωση προοδευτικού ανθρώπου. Στάθηκε μια δυναμική, ακούραστη και πεισματικά δοσμένη προσωπικότητα, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ευθύνης και δράσης.

Ήταν η μόνη που παρέμεινε ενεργό μέλος του ΚΕΠ για 30 συνεχή χρόνια.

-----------------------------------------------------------

 

3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΠΕΤΡΑΚΟΣ   (1931 – 2007)

 

Από το Χαλάνδρι Αττικής. Μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ από το 1962.

 Αριστούχος απόφοιτος της σχολής ναυτικών δοκίμων.

 Πλωτάρχης στην υπηρεσία του Ελληνικού Υποβρυχίου Πολεμικού Ναυτικού.

Συνυπεύθυνος για την μεταφορά υποβρυχίων από την ναυτική βάση New London Connecticut στην Ελλάδα.

 Από το 1971 έως το 1974 υπήρξε ο παρουσιαστής της (Ελεύθερης Φωνής) ενός Κυριακάτικου αντιχουντικού ραδιοφωνικού προγράμματος, με την συνεργασία του πανεπιστημίου “New School for Social Research” της Νέας Υόρκης.

 Η ευγενής και εντιμότατη παρουσία του Τάκη Πετράκου που στάθηκε ο στυλοβάτης του ΚΕΠ, ήταν η πλέον καθοριστική έκφραση του σκοπού του Οργανισμού.

 Υπήρξε πρόεδρος του ΚΕΠ το μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης του πενταετίας.

--------------------------------------------------------  

 

4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ  (1945

 

Από το Παγκράτι Αθηνών. Στις ΗΠΑ από το 1969.

1965 : Απόφοιτος της σχολής πλοιάρχων της ακαδημίας Ασπροπύργου.

1965 – 1969 : Αξιωματικός σε πλοία του εμπορικού ναυτικού.

1977 : Δίπλωμα Master’s, Biomedical engineering, Polytechnic School of New York.

 1978-2012 : Μηχανικός μέλος της νοσοκομειακής μονάδας για διάγνωση και θεραπεία καρδιακών αρυθμιών (Cardiac Electrophysiology).

Λάτρης και συλλέκτης Δημοτικής ποίησης και Μουσικής.

 Ευτύχησε της γνωριμίας και συνεργασίας, αλλά και της σοφίας τριών Ελλήνων μεταναστών, με έντονη εκτίμηση της πολιτισμικής παρακαταθήκης του τόπου μας. Πρωτίστως όμως, τριών Ελλήνων αδιάλλακτα πιστών στις πανανθρώπινες αξίες και τον οραματισμό ενός καλύτερου κόσμου.

3B7BCDA0-1ED4-4170-9B8E-3E44BC653696_1_201_a.jpeg
bottom of page