1974 – 2021

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

47 χρόνια για την διατήρηση και προώθηση

του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικης γλώσσας

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΟΧΕΣ ΚΟΡΟΝΟ-ΚΡΙΣΗΣ

Οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει η παγκόσμια πανδημία

έχουν επιπτώσεις στην λειτουργία και την επιβίωση

Του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Η επιβίωση μας θα κριθεί από την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και την στάση των χορηγών και ευεργετών, και ιδιαίτερα των απλών ομογενών που στηρίζουν το ΚΕΠ

όλα αυτά τα χρόνια.

Η αγωνία μας είναι να κρατηθεί ζωντανή

η μνήμη, η παράδοση και η ιστορία μας.

Η οποιαδήποτε προσφορά σας είναι ανεκτίμητη.

Πατήστε τον σύνδεσμο για να προσφέρετε.

1974-2021 TRIP TO CULTURE IN ART AND HISTORY

47 years to preserve and promote Greek Culture and the Greek language.

In the era of the coronavirus crisis the Greek Cultural Center the big upheavals brought by the global pandemic have an impact on the operation and survival of the GCC.

Our survival will be judged by the duration of the health crisis and the attitude of donors and benefactors, especially the simple expats who have been supporting the KEP over the years.

Our hope is to keep our memory, tradition and history alive.

Any offer is priceless.

To offer  Click here

Performance of "The Lady of Ro"

postponed

Αυτά είναι λίγα λόγια από την καρδιά μας -- σαν ένα ευχαριστώ αλλά και σαν ένα θερμό μήνυμα προς όλους σας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σαν ευγνωμοσύνη. Και για την Φωτεινή αλλά και για μένα η σχέση μας με την ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης κρατάει χρόνια και γίνεται ολοένα και πιο αγαπησιάρικη και τρυφερή.

Να είστε όλοι σας καλά, να προσέχετε και μακάρι να ανταμώσουμε σύντομα!

 

 

Μήνυμα συμπαράστασης από τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης Η κυρά της Ρω

Θέλαμε εδώ και πολύ καιρό να στείλουμε ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης προς την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Θα απευθύνεται στην ομογένεια, είχαμε πει. Αμέσως όμως άρχισαν να έρχονται στη σκέψη μας τα πρόσωπα των φίλων και συνεργατών μας από όλα αυτά τα χρόνια, και βεβαίως όσων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού—όλες οι έντονες στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους με διάφορες αφορμές τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ήταν πολλά αυτά τα πρόσωπα και έντονες οι αναμνήσεις μαζί τους.

Για εμάς η ομογένεια της Νέας Υόρκης δεν είναι απλώς μια κοινότητα, αλλά οι δικοί μας μοναδικοί άνθρωποι—όπως ακριβώς είχαμε αισθανθεί με την Φωτεινή το 2008 και 2009, και όπως συνέχισα να αισθάνομαι όσες φορές επέστρεψα για δουλειά τα επόμενα χρόνια.

H πιο επώδυνη συζήτηση κάθε φορά που επικοινωνούμε με τους φίλους μας από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, είναι τα ονόματα και οι αριθμοί. Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα θυμάται κανείς ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες για ανθρώπους που ήξερε έστω και λίγο, όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή ή παλεύουν σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι συγκινητικό το πόσο η απώλεια και η απουσία των ανθρώπων κάνουν πιο αισθητή την ιδέα της οικογένειας: είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και οι ιστορίες μας είναι οι ιστορίες των ανθρώπων με τους οποίους μοιραστήκαμε κάποιο κομμάτι της ζωής μας. Η πανδημία του Κορονοϊού μάς θύμισε πόσο αναντικατάστατοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Θυμόμαστε τις ζωές και τις ιστορίες όσων χάθηκαν και τιμούμε τη μνήμη τους, γιατί αυτό ακριβώς είναι η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης: ένα όνειρο με δύο γλώσσες, δύο πατρίδες, αλλά με μία καρδιά. Και η καρδιά αυτή, από όποια πλευρά του ωκεανού και να χτυπάει, μας ενώνει όλους και μας θυμίζει ότι η πατρίδα είναι οι άνθρωποί μας.

Η παράσταση που θα κάναμε στις 14 Μαρτίου στο Queens Theatre με την «Κυρά της Ρω», αναβλήθηκε λόγω του Κορονοϊού. Ήταν μία δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση, και βεβαίως δεν ξεχνάμε την αμέριστη υποστήριξη και τη βοήθεια του Ηρακλή Κρεμμύδα και του ΔΣ του Greek Cultural Center New York, όπως και του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Παρά την αναβολή όμως, αυτή η παράσταση απέκτησε τελικά μια άλλη σημασία. Στην αρχή αναρωτιόμασταν τι θα γινόταν αν την είχαμε κάνει—σε μια περίοδο που η μετάδοση του ιού ήταν ανεξέλεγκτη χωρίς το παραμικρό μέτρο. Μετά σκεφτήκαμε ότι ίσως ήταν καλύτερα που δεν την κάναμε. Τελικά φτάσαμε να πιστεύουμε ότι αυτή η παράσταση είναι το δικό μας χρέος: την χρωστάμε στην ελληνική κοινότητα, στους φίλους μας αλλά ιδιαίτερα στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Πάνω απ' όλα όμως την χρωστούμε σε αυτή τη μία, κοινή καρδιά που ενώνει πάντα τους Έλληνες στο πρόσωπο της συμφοράς και της απώλειας. Μόλις ο κόσμος ξαναγίνει ανθρώπινος και ασφαλής, θα είμαστε εκεί, με αυτήν ακριβώς την καρδιά και την αγάπη μας.

 

Γιάννης Σκαραγκάς - Φωτεινή Μπαξεβάνη - Σταύρος Λίτινας

We regret to inform you that our performance The Lady of Ro at The Queens Theater on March 14th has been  postponed for a later date to be  announced.

 

We made this difficult decision to  postpone the performance because of the recent outbreak of the COVID-19  in the U.S. While we want to emphasize that there are no known cases in our community, it is important to take further steps now to help slow the progress of the virus in New York.

Please conciser to donate at the Greek Cultural Center at this difficult time. Putting on this production was a stretch of our resources, which we hoped would be met by a box office sales. If it is not a hardship to you, we would be grateful for your generosity in this instance.

PAST EVENTS. 

Παλαιότερες Εκδηλώσεις

A Tribute To Greek Heritage
Tribute to Thanos Mikroutsikos
Sokratis Malamas 2017
Sofia Papazoglou 2016
Tribute to Stelios Kazatzidis
Tribute to Mikis Theodorakis
Tribute to Nikos Xylouris
Tribute to Odysseas Elytis
Show More
4